Ensam är inte starkast – att ha med en doula

Under människans historia, fram till 1900-talet och fortfarande i vissa kulturer, har födande kvinnor alltid fått stöd av andra kvinnor. Ordet doula är relativt nytt i Sverige men är ett gammalt grekiskt ord som har den ungefärliga betydelsen ”omvårdande kvinna”. I USA har det länge varit vanligt att ha med en doula på både sjukhus- och hemförlossningar. I Sverige börjar det bli allt vanligare. Det verkar som att ju mer medicinska förlossningarna blir, desto mer ökar behovet av att ha med en doula.

En doula kan vara otroligt viktig för både par och ensamstående. På vissa sjukhus kan barnmorskorna erbjuda kontinuerligt stöd, men det beror på vilken tid på dygnet du kommer in, hur många födande kvinnor de redan har och hur många som jobbar på avdelningen. Ofta hinner barnmorskorna inte vara ett aktivt stöd för den födande kvinnan, vilket för många kan upplevas som otroligt jobbigt.

Doulans unika roll är att beskydda den känslomässiga upplevelsen av att föda genom att: 

  • Stötta och stärka kvinnan – och hennes eventuella partner – inför födseln.

  • Hjälpa till att skriva ett förlossningsbrev.

  • Aktivt se till att kvinnan får ett gott oxytocinflöde, vilket gynnar förlossningsarbetet och verkar smärtlindrande.

  • Ge massage.

  • Föreslå olika rörelser eller ställningar för att underlätta värkarbetet.

  • Guida partnern.

  • Vara närvarande ifall en komplikation skulle uppstå.

  • Agera språkrör gentemot personalen på förlossningen.

  • Träffas efter födseln för att hjälpa dig att bearbeta saker om det skulle behövas.

En doula kan komma hem till dig innan förlossningen för att prata om rädslor, förväntningar och önskemål, hon är med under hela tiden – från och med någon gång under början av förlossningen fram till att moderkakan kommit ut – och kommer för ett avslutande samtal när du är redo att prata om hur du upplevde förlossningen.

Än så länge arbetar doulor i Sverige privat och är inte integrerade i förlossningsvården, däremot är de oftast varmt välkomnade av personalen på förlossningsavdelningarna runtom i landet. Enligt barnmorskan Liisa Svensson hotar doulor inte barnmorskornas roll utan att det tvärtom kan vara ett värdefullt komplement att ha en doula närvarande i förlossningsrummet, eftersom, som hon säger, barnmorskor många gånger arbetar under hög arbetsbelastning och inte alltid hinner vara med den födande kvinnan hela tiden.

En doula är inte med för att ta över partnerns roll utan kan tvärtom ge omvårdnad och trygghet åt båda föräldrarna. Däremot kan en doula – som oftast själv har fött barn och har en doulautbildning bakom sig – vägleda på ett annat sätt än en partner som aldrig själv fött barn.

Att ha med en doula ger också partnern möjlighet att vara helt och fullt närvarande vid kvinnans sida utan att behöva hålla koll på vad som bör göras och när.

Om du vill ha med en doula kan det vara klokt att intervjua några stycken för att hitta den som passar dig och din partner bäst. Du bör gå efter din egen känsla när du väljer doula. Kemin mellan människor är nämligen särskilt viktig under en födsel. Du bör känna dig helt trygg, sedd och hörd av personen du väljer.

Ur boken Gravid med kropp och själ, av Maria Bengtsson och Victoria Häggblom (MiMa förlag, 2019).

Föregående
Föregående

Ta plats med din kropp och din person

Nästa
Nästa

Fakta om doulaeffekten